Temat twardej wody nieustannie budzi kontrowersje. Jedni uważają, że jest zdrowa dla naszego organizmu, z kolei inni twierdzą, że absolutnie nie nadaje się do picia. Czas więc poznać najpopularniejsze prawdy i mity na temat twardej wody.
Twardość wody – czyli co?
Twardość wody to cecha, która jest określana na podstawie występujących w niej kationów wapnia i magnezu oraz innych metali. Wyróżniamy twardość węglanową (jest usuwana w procesie gotowania i wytrąca się w postaci osadu z kamienia) oraz niewęglanową (trwałą). Stopień twardości wody zdatnej do spożycia musi wynosić około 60–500 mg CaCO3/d.
Prawdy i mity na temat twardej wody
- Twarda woda jest niezdrowa dla człowieka – MIT
Woda o optymalnej twardości nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Magnez i wapń, które znajdują się w jej składzie nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Te pierwiastki są dla nas bardzo cenne, ponieważ wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego, mięśniowego, kostnego oraz serca.
- Wpływa na powstawanie kamieni w organizmie człowieka – MIT
Powstawanie kamieni w organizmie człowieka nie wynika z picia twardej wody, ale z zaburzeń metabolizmu. Kamienie w organizmie człowieka to złogi, które powstają z nierozpuszczonych szczawianów, moczanów, fosforanów, struwitu lub cholesterolu.
- Niekorzystnie wpływa na sprzęty gospodarstwa domowego – PRAWDA
Twarda woda pozostawia osad, który jest trudny do usunięcia. Zauważamy go na domowym sprzęcie, np. czajnik, kabina prysznicowa.
- Chlor zawarty w wodzie kranowej jest szkodliwy – MIT
Chlor wykorzystywany w sieci wodociągowej jest środkiem dezynfekującym. Jego stężenie zawarte w kranówce nie ma szkodliwego wpływu na nasz organizm.
- Przegotowanie zmiękcza wodę – PRAWDA
Po zagotowaniu wody część minerałów ulega wytrąceniu w postaci osadu. Proces ten zmiękcza wodę, ale ma ona wtedy uboższy skład mineralny.
- Wodę z kranu można pić bez przegotowania – PRAWDA
Wodę kranową można pić bez wcześniejszego przegotowania. Jest czysta pod względem bakteriologicznym.Woda pitna jest zawsze ściśle kontrolowana i poddawana badaniom.
Jak sprawdzić twardość wody?
Twardość wody w naszym domu możemy sprawdzić za pomocą specjalnych testów (testery kropelkowe, paskowe). Bardzo dokładnego pomiar składu chemicznego wody dokonuje się w laboratorium.
Czy warto pić twardą wodę?
Woda twarda jest jak najbardziej zdatna do picia. Jej mankamentem może być charakterystyczny smak, który nie odpowiada każdemu. Wówczas warto zaopatrzyć się w wodę źródlaną i to z niej korzystać. Dostawca wody Get Fresh ma interesującą ofertę zarówno dla firm, jak i osób prywatnych. Woda źródlana Dar Natury posiada optymalny dla człowieka skład mineralny. Nadaje się do bezpośredniego picia, a także przygotowywania innych napojów i posiłków. Ma zdecydowanie lepszy smak niż tzw. kranówka
Picie wody ważne dla naszego organizmu
Codzienne picie wody zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Każdego dnia powinniśmy wypić około 1,5-2 l wody. Pamiętaj, odwodnienie jest dla nas bardzo niebezpieczne – osłabienie, senność, duszności to tylko niektóre objawy. Kiedy czujemy pragnienie, to znak, że odwodniliśmy już organizm w co najmniej 1%.