Rozmawiając o winach, nie sposób pominąć kilku pojęć. O jego smaku, aromacie i kolorze decyduje wiele czynników. Z jakimi pojęciami powinny zapoznać się osoby, które chcą kupić wino, które zasłuży na miano szlachetnego trunku?

Szczep

Tym mianem określa się po prostu odmianę winorośli. Spośród tysięcy odmian winorośli do produkcji wina używa się tylko kilkudziesięciu. Większość z nich pochodzi od winorośli właściwej rosnącej w Europie. Są jednak i takie szczepy, które są krzyżówką winorośli właściwej i odmian pochodzących z Ameryki Północnej. Do najbardziej popularnych szczepów win czerwonych należą:
– Cabernet Sauvignon. Jest to podstawowy szczep Bordeaux. W tym regionie Francji szczep ten jest znany od XIII wieku. Dzisiaj uprawia się go nie tylko we Francji, ale także we Włoszech, Australii, Chile i amerykańskim stanie Kalifornia;
– Pinot Noir. Pochodzi z Burgundii. Odmiana uprawiana jest także w Szampanii, gdzie służy do produkcji szampana. Uprawiana jest także we Włoszech pod nazwą Pinot Nero, w Niemczech (jako Spätburgunder), w Kalifornii, Oregonie. Tym szczepem coraz bardziej interesują się także winiarze z Nowej Zelandii;
– Riesling. Należy do bardzo szlachetnych białych odmian winorośli. Odmiana uprawiana jest przede wszystkim w winnicach na terenie Alzacji, Niemiec i Austrii.

Apelacja wina

Mianem apelacji określany jest obszar, na którym uprawiane są winorośle do produkcji określonego gatunku wina. Wina apelacyjne to te z wyższej półki cenowej. Na ich opakowaniu znajdują się tajemnicze dla początkujących miłośników wina skróty: AOC, AVA, DO, DOG. Kupując tak oznaczone wino mamy gwarancję, że zostało wyprodukowane z odmian winorośli przeznaczonych na ten konkretny rodzaj wina, że pochodzi ono z konkretnego regionu i miejscowości. Apelacja jest ważna zarówno dla producentów win (chroni ich przed nieuczciwą konkurencją) jak i dla konsumentów. Kupując wino apelacyjne z góry wiedzą jakie będą jego cechy charakterystyczne, ale też jakie jest jego pochodzenie.

Kwasowość wina

O smaku wina decyduje między innymi jego kwasowość. W winogronach znajdują się kwasy owocowe, które w procesie winifikacji nie znikają. Jak duża jest ilość kwasów owocowych zależy od tego w jakim klimacie uprawiana była winorośl, od jej odmiany, ale także od tego jak dojrzałe owoce zostały zebrane. Kwasowość wina balansuje zawarty w gronach cukier. Powstaje go więcej w tych owocach winorośli, które były uprawiane w ciepłych regionach oraz w tych, których zbiór przeprowadzany był późno. Za wina o najwyższej kwasowości uważne są białe. Wiele z wymienionych odmian win znajdziemy na Faktoriawinalacarte.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here