Przechowywanie niektórych produktów spożywczych możliwe jest tylko i wyłącznie w określonych warunkach termicznych – w obniżonej temperaturze powietrza. Doskonałym przykładem takich produktów są różnego rodzaju wyroby cukiernicze, w tym ciasta z kremem, torty, tarty owocowe i wiele innych. Jeśli chcesz sprzedawać tego typu produkty w swoim sklepie lub po prostu prowadzisz cukiernię czy kawiarnię, nieodzownym elementem jej wyposażenia powinna stać się nowoczesna witryna lub lada cukiernicza, najlepiej z funkcją chłodzenia.

Jaką funkcję pełni lada cukiernicza?

Podstawowym przeznaczeniem tego typu urządzeń jest ekspozycja towaru oraz jego przechowywanie w kontrolowanej temperaturze powietrza. Większość dostępnych na rynku lad cukierniczych to urządzenia wyposażone w specjalny agregat, który odpowiada za utrzymywanie niskiej temperatury powietrza w przeszklonej części witryny. Dzięki temu przechowywane w witrynie/ladzie wyroby cukiernicze przez dłuższy czas zachowują świeżość i atrakcyjny wygląd, są również dłużej przydatne do spożycia. Nowoczesna lada cukiernicza najczęściej wyposażona jest także w wewnętrzne oświetlenie, które pozwala podświetlić przechowywane w ich wnętrzu wyroby cukiernicze i w ten sposób zwiększyć ich atrakcyjność, zachęcając klientów do zakupów.

Czym kierować się przy wyborze nowej lady?

Profesjonalna lada cukiernicza z oświetleniem i słodką ekspozycją

Jeśli szukasz nowej lady cukierniczej do sklepu, kawiarni czy cukierni, podstawową kwestią będzie oczywiście jej wygląd zewnętrzny. Ten powinien pasować do całościowego wystroju danego lokalu/sklepu i być na tyle atrakcyjny, by podkreślać wyrafinowany charakter oferowanych przez sklep/lokal produktów – ciast, ciastek, tortów i innych. Drugą kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest wielkość tego typu urządzenia. Lady chłodnicze swoimi rozmiarami powinny dostosować się do oferty sklepu. Jeśli oferta sklepu na wyroby cukiernicze jest niewielka, nie ma najmniejszego sensu inwestowania w sprzęt o dużych rozmiarach. Jeśli jednak sprzedajesz wiele rodzajów ciast lub innego typu deserów, warto kupić długą ladę, w której pomieści się cały, oferowany przez Ciebie asortyment tego typu produktów. Ostatnią, niezwykle ważną kwestią jest wydajność energetyczna cukierniczej lady chłodniczej. Im wyższa klasa energetyczna urządzenia, tym mniej prądu będzie ono zużywało i tym mniejsze będą rachunki za energię elektryczną. Oczywiście taki sprzęt może być nieco droższy, ale w dłuższej perspektywie czasu jego zakup z pewnością się zwróci. Poza tym warto inwestować w sprzęt markowy, który wyróżnia się lepszym wykonaniem i tym samym mniejszą awaryjnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here