Profesjonalne wyposażenie do baru

Decyzja o otwarciu działalności gospodarczej często wiąże się z dużymi nakładami finansowymi. Z pewnością dotyczy to „tradycyjnych biznesów”, jak prowadzenie punktu gastronomicznego. Konkretnym przykładem może być bar, którego otwarcie może wymagać wydatku rzędu nawet kilkuset tysięcy złotych. Jaki sprzęt jest niezbędny?

Sprzęt nowy, czy też używany

Bardzo wysoki koszt zakupu wyposażenia do baru powoduje chęć obniżenia wydatków poprzez zakup używanych urządzeń. Oczywiście jest to dobrym pomysł, który może mieć zastosowanie w każdym barze, aczkolwiek pod pewnym warunkami. Sprzęt musi charakteryzować się doskonałą funkcjonalnością i nie być widoczny dla klientów.

Estetyka ma znaczenia w przypadku większości biznesów. Z kolei w przypadku baru to znaczenie jest kluczowe. Jeżeli więc nie chcemy zrazić klientów „niepociągające” sprzęty powinny być ukryte. W części przypadków warto zastanowić się nad współpracą z wypożyczalnią sprzętu gastronomicznego. Wypożyczyć można różne rzadko wykorzystywane sprzętu.

Podstawowe elementy wyposażenia

Oczywiście na wyposażenie baru składają się setki sprzętów, akcesoriów oraz elementów umeblowania. Niemniej jednak chcąc poznać realny koszt inwestycji w pierwszej kolejności warto przywołać podstawowe wydatki. Tak samo, jak w przypadku innych działalności nabyć trzeba m.in. kasę fiskalną, system nagłośnienia, system oświetlenia, czy też terminal płatności.

Oczywiście oprócz tych elementów należy uwzględnić neon, reklamę zewnętrzną, koszt zaprojektowania menu, czy też zakupu całego „szkła” do baru. A to dopiero początek. Kolejna inwestycja wiąże się z zakupem bardzo drogiego umeblowania. W praktyce oznacza to dziesiątki tysięcy złotych. Co jeszcze należy kupić?

Klasyczne wyposażenie w barze

Równocześnie należy pamiętać, że wciąż nie zaczęliśmy podliczać klasycznego wyposażenia do przeciętnego baru. Oprócz wymienionych wcześniej podstawowych elementów żaden bar nie może prawidłowo funkcjonować m.in. bez

– telewizora
– ekspresu ciśnieniowego,
– młynka do kawy,
– chłodziarko-zamrażarki,
– witryny chłodniczej,
– kostkarki kruszarki do lodu,
– chłodziarki do piwa wraz z przyrządami.

W praktyce oznacza to, że wyposażenie baru może wygenerować koszt nawet kilkaset tysięcy złotych. Jednym sposobem, na zmniejszenie kosztów jest wykorzystanie lokalu, który już wcześniej służył jako punkt gastronomiczny.

Wyposażenie baru dostępne jest w ofercie Gastroprodukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here